تکنولوژی ELM دارپا (DARPA)، ساخت ساختمان با مصالح زنده و قابل رشد
چه میشد اگر میتوانستیم با استفاده از منابع بومی خانه ها و سازه هایی با قابلیت رشد کردن بسازیم که برای اهداف متفاوت مناسب باشند؟ و چه میشد اگر این ساختمان ها میتوانستند بعد از آسیب دیدن خودشان را ترمیم کنند؟ چگونه میتوانیم این ایده و این تکنولوژی را عملی کنیم؟ اینها تعدادی از سوالاتی هستند که آژانس تحقیقات پیشرفته نظامی دارپا (DARPA) امیدوار است جواب آنها را در درخواستش برای ارائه پرپوزال مربوط به برنامه متریال و مواد زنده مهندسی شده (ELM) پیدا کند.
.
تکنولوژی دارپا (DARPA) چیست؟
دارپا (DARPA) یک دپارتمان نظامی امریکایی و پاسخی برای لابراتوار ایکس گوگل (Google X Labs) است. این آژانس تحقیقاتی در تمام پروژه های چالشی و بزرگ خود که نیازمند پیدا کردن پاسخ و راه حل هستند بسیار جدی است و حتی اگر پیشرفت های تکنولوژیک تا امروز منجر به کشف چنین راه هایی نشده اند، دارپا با دعوت از کارشناسان زبده اقدام به خلق آنچه نیاز است میکند.
.
برنامه ELM دارپا چه اهدافی را دنبال میکند؟
پروژه ELM به دو مساله و مشکل رایج در ساخت و سازها اشاره دارد: انتقال مواد و مصالح به داخل سایت های ساختمانی و تعمیر و نگهداری از سازه ها در مقابل آسیب های ناشی از گذشت زمان و یا حوادث خاص. هدف این پروژه در هم آمیختن دو مقوله خواص ساختاری مواد و مصالح مرسوم در ساختمان سازی و مشخصات و ویژگی های سیستم های زنده با یکدیگر است. همان چیزی که با نام مهندسی زیستی شناخته میشود.
جاستین گالیون (Justin Gallivan) مدیر برنامه ELM در این باره میگوید: ” چشم انداز برنامه ELM پرورش مواد و مصالح بر اساس تقاضا در مکان هایی ست که به آنها نیاز است. تصور کنید به جای حمل مصالح آماده، تنها مواد اولیه را به سایت های ساختمانی انتقال دهیم و با استفاده از منابع بومی، آنها را به سرعت پرورش دهیم و از آنجایی که تمام مواد و مصالح زنده هستند، بتوانند در برابر تغییرات محیطی واکنش مناسبی نشان دهند و در صورت آسیب دیدگی، خود را ترمیم نمایند.”
.
مراحل مختلف تکنولوژی ELM دارپا
برنامه ELM قصد دارد ویژگی های مواد زیستی بی جان، نظیر چوب، را با پتانسیل های ساختاری بافت های پرینت شده سه بعدی و ارگانهای زیستی که قادر به حفظ سلول های زنده و رشد دادن آنها با هدفی خاص هستند ادغام نماید. نتیجه ای که دارپا در مرحله اول به دنبال دست یافتن به آن است ترکیبی از مواد هیبریدی ست که خود زنده نیستند اما مجهز به ساختاری برای سلول های زنده هستند و از آنها پشتیبانی میکنند.
مرحله بعدی برنامه ELM مهندسی خواص و ویژگی های ساختاری به سوی ژنوم یک سیستم زیستی زنده است. پس از عبور از این مرحله پیچیده، گام نهایی، چشم اندازی جدید برای تجاری سازی این کانسپت خواهد بود.
مثال هایی که دارپا به عنوان اهداف برنامه ELM بیان میکند مواردیست نظیر سقف هایی که جریان هوا در یک ساختمان را با تنفس کردن خودشان کنترل میکنند، دودکش هایی که بعد از آسیب دیدگی توسط دود خود را ترمیم مینمایند و جاده ها و خیابان هایی که قطرات نشت شده از روغن را میخورند.
با پیشرفت های مناسب، گسترش برنامه ELM میتواند توانایی انتقال مواد در مقیاس های کوچکتر را فراهم کند تا با پرورش آنها در سایت های ساختمانی مقصد به وسیله منابع بومی و به شکل و اندازه دلخواه، اقدام به حفظ رشد و زندگی در آنها نماییم.
.
شما هم میتوانید جزئی از برنامه ELM دارپا باشید
اگر شما هم به برنامه و تکنولوژی Engineering living materials) ELM) دارپا علاقمند هستید و میخواهید بخشی از این پروژه باشید میتوانید از طریق آدرس Broad Agency Announcement اطلاعات جامع تری از این برنامه کسب نمایید؛ همچنین در روز 26 آگوست در آرلینگتون ویرجینیا، دارپا میزبان مراسمی برای شفاف سازی بیشتر چشم انداز برنامه ELM و پاسخ به سوالات شرکت کنندگان است که با استفاده از این لینک میتوانید اقدام به ثبت نام در این رویداد علمی نمایید.